Iohannis: România are nevoie de un guvern stabil și de un premier integru. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul privind desemnarea lui Mihai Tudose (un om cu atîtea nuanţe gri în biografie, care minte cu seninătate chiar în documentele oficiale... :).



Dorin Tudoran m-a banat pentru un comentariu în care i-am atras atenția că Marin Preda este teleormanez (Încă un 'telectual deranjat de criticile aduse Securității ceaușiste. Dorinele, dracu' te-a pus să-ți curgă din gură. Până la tine n-am mai întâlnit 'telectuali analfabeți funcțional :) (Propagandiștii semuiști mă întreabă adesea de ce critic Securitatea și dacă sunt fiu de general securist. Pe bune, acum, sunt chiar atât de proști? :).



Recomandare pentru economistul Florin Cîtu - Warren Mosler (logică elementară)
Recomandare pentru economistul Lucian Isar - Scott Sumner (e varză)

Ipoteze:
Libertarianul Bogdan Glăvan este bugetofag. Libertarianul John Galt (comentacul) este bugetofag. Libertarianul Cristian Păun este bugetar.
Concluzie:
Think tank-ul care alimentează tonetarii grobieni, de dreapta, cu raționamente din prepuțul gândirii neanderthaliene, e alcătuit din asistați social.
Ai 2 vaci sterpe și un tractor ruginit? Numele tău e John Galt, țiitorul planetei. "Survenția" la hectar și asistența socială de care te bucuri atât timp cât faci umbră pământului degeaba nu sunt decât distorsiuni ale... nuvelei.

duminică, 10 februarie 2013

Debunking Logosfera: Exercitiu de imaginatie: cum sa lovesti in saraci si clasa mijlocie mijlocie impozitand bogatii

Update (23 Mai 2013): impozitarea e muncă forțată sau furt?
____________________________________
Logosfera: Exercitiu de imaginatie: cum sa lovesti in saraci si clasa mijlocie mijlocie impozitand bogatii

Exercitiu de realitate: It's the Inequality, Stupid (Asa e titlul :)

Logosfera: Nu stiu care-i fetisul asta cu impozitarea proprietatii.
Fetiș: Holding down real estate prices and mortgage debt by increasing the land tax.

Păi, eu chiar vreau să-l văd pe Giurgea transferându-și proprietatea într-un offshore.
Dacă te-ai debarasa puțin de dl. Ego, ai putea înțelege efectele măsurii la nivel macro. Primii răpuși ar fi bancarzii infecți, pe lanțul tristeții rânduindu-se toți paraziții din "industria financiară".
Practic, în loc să mă gândesc de unde scoate o babă 1000 lei/an pentru impozit, mai bine m-aș concentra pe efectele pozitive care derivă din eliminarea paraziților financiari, inclusiv asupra nivelului de trai al babei.
Nuanța giurgeană că... impozitezi bogații nu face parte dintre obiectivele de bază. De dragul babei, omiți că de doi ani, cheltuielile cu agentul termic pe sezon depășesc de vreo 3-4 ori "marea impozitare anuală". :D
Din perspectiva ta preferată (bieții "bogați") nesimțiții cu 500k ha pârloagă nu le vor mai putea ține pe stoc până "că crește". Fie le vor pune la treabă să producă măcar taxa, fie se vor debarasa de ele la prețul pieței. Netaxarea adecvată înseamnă pentru bancarzi "mark to fantasy", pentru comunitate... buruieni, pentru nesimțit, timp pentru pescuit proști mai mari decât el.

Logosfera: proprietatile sunt platite cu bani impozitati

Sistemul actual e perfect. Becali is your man. Trump is another perfect man. Funcționează și nu merită schimbat. Ce nu fac câteva miliarde de oameni pentru o vorbă goală.
Rostul taxării este să ne îndepărtăm întrucâtva de regnul animal și de starea lui Smeagol. Vrei să încurajezi munca? Activitatea economică? Păi, nu taxa proprietatea, taxează MUNCA!!! Hai... c-ai înțeles. :)

Logosfera: Sa presupunem ca visul lui Aristotel se indeplineste si proprietatile imobiliare se impoziteaza cu 2%. Efectul evident este ca hotelurile din Romania vor transfera acest impozit asupra clientilor.

Aici ai lovit toate barele.
Ce poate face statul dacă vrea să încurajeze activitatea hotelieră? Supraimpozitează securiștii proști care țin hotelurile închise și îi subimpozitează pe cei dispuși să le țină deschise și în afara... sezonului. Vezi cât e de simplu când părăsim zona regnului animal?
Știi ce? Asta s-a întâmplat deja ÎN ROMÂNIA!!! Dacă vrei... poți, trebuie doar să te debarasezi de dogme de trei lei (Grav e că_conferențiari de economie la gostat gândesc la fel).
Pe de altă parte, dintr-o perspectivă mioritică, hotelierii noștri pot dota băile cu hârtie igienică unistrat. Astfel pot duce lejer și impozite de 10% fără să majoreze tarifele. Te concentrezi prea mult pe... nimic.

Logosfera: Indiferent cat de bogati sunt bogatii Romaniei cea mai mare parte a proprietatilor imobiliare sunt in mana restului populatiei.

Niște cloace infecte și pârloage fragmentate care vor rămâne așa mii de ani lumină dacă nu sunt taxate corespunzător.

Logosfera: Dar Aristotel este orbit de ura si nu-i pasa ca bogatii Romaniei vor plati cateva zeci de milioane ca impozit pe proprietate.

WROOONG!!! :) Nu interesează pe nimeni cât vor plăti bogații. Nu interesează pe nimeni clasificările astea infantile. Ideea e să descurajezi bipedul cu cuc sau păsărică să acumuleze 1 milion de hectare și 10 mii de cloace. În câteva decenii îl vor mânca viermii și comunități întregi au frecat pisicu' vieți întregi cât timp bipedul cu cuc sau păsărică și-a satisfăcut plăcerea Smeagolească. Recomandarea mea ar fi să colectioneze timbre.
Clasa medie n-ar fi mai deranjată de taxarea adecvată a proprietății decât de raptul actual prin taxarea muncii. În fond, puțini muncesc 16 ore pe zi de dragul carierei. Practic, cu ce nu se impozitează vor să acumuleze într-o viață de om o cloacă ceaușistă de dragul siguranței personale.
Noile oportunități nu pot fi estimate prin cântărirea în palmă a unor scenarii fixiste. Multe din constantele actualului sistem vor deveni... variabile. Tonetarii proști ai lui giurgea nu vor putea înțelege mulți ani după implementare... de unde li se trage  starea de bine. Ei credeau că prosperitatea se obține prin aruncarea lucrurilor pe geam.

Logosfera: impozitele sunt de un singur tip: impozit pe venit.

How convenient for neo-feudalists. Îți las ție plăcerea de a desființa religia pe blog. Totuși, văd că religia austriacă te-a cucerit total.

Logosfera: Daca luam cazul unui tanar care si-a cumparat o casa de 50.000 de euro si care este impozitata cu 1000 euro pe an si care are un salariu net de 10.000 euro/an (deci cu mult peste medie) rezulta ca acestuia statul ii va lua 10% din venitul net (asta dupa ce in prealabil il va fi expoliat de aproape 60% din produsul muncii).

Tineri ca ăsta au fost cu miile. Să admitem că a cumpărat casa cu 50k euro. Va plăti în 30 de ani 150k euro, diferența ducându-se pe p... bancă. Cu sau fără impozitare adecvată, prețul "casei" se duce de râpă (principiul schemei Ponzi). Recalculează expolierea.
N-a spus nimeni că se impozitează cloacele la prețul de ofertă publicat de agenții imobiliari în ziarul Click.
Procentul se aplică la valoarea de impozitare, criteriile fiind deja stabilite, putând fi îmbunătățite și, în timp, ajustate. Când se va ajunge la normalitate, tânărul tău va plăti 100 euro pe an. :)
Avantaj: băncile nu vor mai putea derula scheme Ponzi cu case. Tinerii nu vor mai accesa credite fantezie pentru achiziționarea de cloace, nu vor mai munci zeci de ani pentru a dobândi bunuri de consum expirate. Încurajarea construirii de case, cu utilități, străzi și alte SF-uri nu ține de niște bogătani proști și leneși, ci de comunități. Când oamenii vor realiza asta, bogătanii aia proști își vor fi dat seama că eu nu-i uram deloc.

Totuși, dacă tu personal vrei să dobândești 10 ha, o kilă de aur sau 1 milion de dolari nu-i exclus să reușești. Să ai o viață frumoasă. Alții au reușit și trăiesc cu impresia că lumea asta, în starea actuală, e cam de căcat.



P.S. Sorry... pt. cei care au parcurs deja fanteziile astea.

10 comentarii:

Free Drive Ro spunea...

Aristotel, sistemul cinstit, cu impozitarea proprietatii (pe langa faptul ca e din ciclul Imagine all the people) nu cred ca ar fi in favoarea cresterii economice ;
toata strategia cu impozitul pe venit, preturi mari la case si implicit mortgage pe viata nu-i pentru profit sau sa adune bani la buget; e pentru a tine boborul sub control, activ, alert si obligat la munca.
...
case ieftine, caldura si mancare moca, ar avea efect invers, de leneveala, trai pe vatrai; cine-ar mai munci 12-14 ore pe zi daca n-ar fi cu sula'n coaste ca pierde casa, nu poate plati intretinerea sau n'are ce pune pe masa la copii?
...
exact cum observai p'aici, capitalul nu-i pentru obtinerea de profit (ce relevanta mai are profitul pentru adevaratii posesori de capital, cei care stau calare pe tiparnita), e un instrument de control si directionare a turmei.
...

Logosfera spunea...

@AristotelCostel
Cred ca avem aceleasi obiective (o societate mai justa) dar nu ne punem de acord asupra cauzelor.

Eu cred bula imobiliara din Romania se datoreaza in principal interventiei statului si nu bancilor. BNR-ul a redus nivelul rezervelor, BNR-ul a tiparit lei cand ne invadau investitorii ca sa mentina cursul. Las pentru tine si cititorii tai sa-si imagineze ce s-ar fi intamplat cu preturile imobiliarelor daca, pe fondul invaziei de euro (de la investitori si capsunari) cursul euro ar fi ajuns la 2 lei.

Plaga asta cu bancile si interventia statului in favoarea acestora nu se rezolva cu impozite pe proprietate. Daca bogatii au bani de speculat (si au pentru ca bancile au dreptul sa dea imprumut 100 de lei daca au in cont 30) vor face asta cu altceva, gen legume, fructe etc. Ce faci atunci? Pui impozit pe stocuri?

AristotelCostel spunea...

@Logosfera

1. Odata cu asumarea integrarii, BNR s-a conformat conditiilor "pietei libere" impuse de... agenturile financiare... aka banci. :D

2. Mania imobiliara a inceput de la DEREGLEMENTARE prin abrogarea Glass–Steagall Act.

Asta e cam singurul argument de care am nevoie pentru a ma uita la oricare pretins libertarian ca la ultimul prostovan... de la conferentiari de economie la gostat pana la profesori universitari la privata.

3. Diferenta dintre bulele imobiliare din vest (de pana in +100%) si bula imobiliara din Romania (+1000%) e data de nivelul impozitarii proprietatii (1-3% vs. 0.0001-0.1% (pe PF)).

Impozitarea adecvata si supraimpozitarea in functie de interesele... comunitatii, asemeni Glass–Steagall Act, reprezinta reglementari elementare.

P.S. Prin dereglementare, bancile au capatat dreptul sa "dea imprumut" in baza unor pseudogarantii pentru alimentarea unor scheme Ponzi. Oricat de simple sau complexe, schemele Ponzi reprezinta frauda (nu piata libera si capitalism :) si trebuie interzise, iar organizatorii pot fi demonstrati de niste procurori cu IQ-ul de peste 51 puncte.

Logosfera spunea...

Cred ca avem o intelegere a notiunii de "piata libera". Tu crezi ca este sistemul actual este "piata libera", eu nu cred.

AristotelCostel spunea...

Sistemul actual nu este "piata libera". :D

Dar in spatele acestei marote a inflorit fascismul corporatist.

Gelu spunea...

Salut Costel,nu crezi ca ar trebui refacute analizele pe USD?.Un 3,4-3,5 pana in Martie nu cred ca ar fi imposbil.Dupa Martie insa,,,,

riscograma spunea...

Partea cea mai faină la impozitul (mare) pe proprietate este că cine nu-și permite poate să nu plătească. Impozitul poate să intre în sarcina imobilului (eventual cu o dobânduță decentă) și să devină exigibil doar la vânzare sau succesiune. În felul ăsta, nici nu-i spoliezi pe ăia care n-au, nici nu le faci cadouri ălora care așteaptă să le pice.

Marona spunea...

Aristotel, ma indoiesc ca nu ai vazut asta, dar just in case...

http://incomemagazine.ro/articole/ei-nu-au-reusit-manager-vizionar-cu-dosar-penal

Teribil de caraghios, dar mai ales tipic...firma de hostesse, auzi :) :) :) peste pe Dambovita, ditamai norvegianul, infinit superior romanului, cum ar zice Horea.

JOS BASESCU spunea...

AC-ule, 50% din impozite si taxe se duc in hotie... nu rezolvi absolut nimic sa mai pui asemenea bir care-i afecteaza in primul rind pe cei multi care oricum abia mai supravietuiesc... iar legat de ce spui tu cu treaba asta de aici:
http://incomemagazine.ro/articole/cipru-in-stare-de-soc-cozi-uriase-pentru-retragerea-depozitelor-bancare
pot sa-ti spun cu mina pe inima ca al treilea razboi mondial bate deja la usa

avem parte de instaurarea primei dictaturi mondiale din istorie... o luam de la capat ca in '28 ... dupa hotia aia au bagat o bubuiala mondiala ca sa astupe mizeria... si acum o sa faca la fel

rahatul imobiliar nu este decit un alt instrument... dementa a inceput in schimb odata cu infiintarea fed-ului ca entitate privata... niste jigodii au pus mina pe cea mai importanta tiparnita de bani iar acum puterea lor a ajuns la apogeu... parerea mea

AristotelCostel spunea...

Scuze, am luat o pauza de la... comunism, dar am revenit.

@Gelu
Corect. :) (ti-am publicat comment-ul cu cateva ore inainte sa intre Luna neagra in casa a XII-a)

@Lucian
Rezonabil.

@Marona
Nu vazusem, dar... no surprise.
Ajent imo, divelopăr, menejer de fond sau pește de lux ar trebui sa se incadreze la acelasi cod in nomenclatorul de meserii.

@Jos cretinul statului

Rolul impozitarii adecvate consta in descurajarea acumularii de parloage si cloace de dragul de a le "avea". Pe de alta parte, harnicia e o consecinta a... taxarii. :D

Lista mea de bloguri

Analiză fundamenta...tă